Wat is maca en wat doet het met je libido?

Maca is afkomstig van een Peruaanse plant die al meer dan 2000 jaar gekweekt wordt. Maca wordt al eeuwenlang gebruikt voor voedingsdoeleinden en men denkt ook dat het de vruchtbaarheid bevordert (zowel bij dieren als bij mensen). Er zijn verschillende soorten maca die je aan hun kleur kunt herkennen, en die elk een iets andere weldaad in zich dragen. Traditioneel wordt maca, nadat ze geoogst zijn, gedroogd, zodat ze een aantal jaren bewaard kunnen worden.

Volgens dit academische overzichtsartikel kan maca de algehele gezondheid helpen verbeteren, vooral de seksuele functie, als het wordt ingenomen naast een evenwichtige, gezonde voeding en een actieve levensstijl.

Voordelen van de macawortel

Maca wordt veel gebruikt als voedingssupplement en wordt aangeprezen om zijn geneeskrachtige voordelen. Er zijn een aantal gesuggereerde gezondheidsvoordelen van maca:

Maca wortel is voedzaam en gezond

Macawortel is een natuurlijke en rijke bron van essentiële vitamines en mineralen, en ook van koolhydraten, eiwitten en vezels. Het is vetarm en bevat ook aminozuren en bioactieve stoffen. Macawortel heeft potentie als adaptogeen, wat betekent dat het kan helpen het vermogen van het lichaam om weerstand te bieden tegen een slechte gezondheid te verhogen door fysiologische verbeteringen, hoewel het bewijs daarvoor beperkt is.

Macawortel kan je stemming ten goede komen

Macawortel werd in de 17e eeuw voor het eerst genoemd als een energizer en stemmingsverbeteraar. Er zijn enkele studies uitgevoerd waarin deelnemers gevraagd werd hun angst- en depressieniveau te beoordelen voor en na het innemen van maca wortel. In zulke studies bleek dat de scores verbeterden na inname van maca wortel. Als je echter last hebt van lage stemmingen en angst kun je beter met je huisarts overleggen voordat je Maca of andere kruidenmiddelen probeert.

De voedingssamenstelling van Maca kan een gezond energieniveau en een gezonde hersenchemie ondersteunen, dus is het niet verwonderlijk dat van maca wortel ook wordt gesuggereerd dat het je humeur ten goede komt. Er zijn enkele studies op muizen uitgevoerd die erop wijzen dat maca wortel het dopamine gehalte kan helpen verhogen. Een andere studie bij postmenopauzale vrouwen vond dat dagelijkse macaroot supplementen hielpen om bloeddruk en depressie te verminderen.

Houd er rekening mee dat je een arts uit de gezondheidszorg moet raadplegen voordat je maca wortel probeert voor de behandeling van een van de genoemde aandoeningen en dat je voorgeschreven medicijnen moet blijven nemen.

Macawortel kan je libido verhogen

Macawortel heeft opwekkende eigenschappen en studies bij zowel dieren als mensen lijken inderdaad te wijzen op een toename van seksueel verlangen na dagelijkse consumptie van maca wortel, vooral bij zelfbeoordelingen. Een overzichtsstudie uit 2010 bundelde de resultaten van meerdere studies met maca wortel. Twee van deze studies toonden een significant positieve verandering in seksueel verlangen bij menopauzale vrouwen en gezonde volwassen mannen, terwijl andere een verband suggereerden maar geen sluitend bewijs leverden.

Macawortel kan de vruchtbaarheid bij mannen verhogen

Er zijn klinische proeven gedaan die lijken te wijzen op een verband tussen dagelijkse consumptie van maca wortel en verhoogde vruchtbaarheid bij mannen. Deze studies lijken aan te tonen dat maca wortel positief kan werken op het volgende:

  • Libido – zin in seks
  • Sperma aantal – concentratie van spermacellen
  • Sperma motiliteit – kwaliteit van de spermacellen

In deze studies werden gele maca en zwarte maca genoemd als bijzonder gunstig voor een grotere vruchtbaarheid bij mannen.

Als je op zoek bent naar andere manieren om je vruchtbaarheid te verhogen, hebben we bij LloydsPharmacy een reeks vruchtbaarheidsproducten, en ook advies en ondersteuning die je kunnen helpen.

Maca wortel kan sportprestaties en energie verhogen

Door zijn voedingsgehalte wordt maca wortel ook genoemd als een goede herstelbron voor sporters tijdens en na de training. Voor sommigen kan het werken als een natuurlijke energizer. Een studie uitgevoerd bij wielrenners over een periode van 14 dagen toonde aan dat maca wortel de totale tijdprestatie over een afstand van 40 km verbeterde. We raden aan je dagelijkse lichaamsbeweging te ondersteunen met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en dranken om je gehydrateerd te houden en je energieniveau op peil te houden. Lees onze lichaamsbeweging gids voor tips en advies.

Macawortel kan symptomen van de menopauze verminderen

De menopauze overkomt vrouwen boven een bepaalde leeftijd en het verwijst naar de tijd dat je menstruatie stopt.

Symptomen van de menopauze zijn o.a.:

  • Lage stemming en angstgevoelens
  • Verlies van libido
  • Weinig energie

Studies uitgevoerd bij postmenopauzale vrouwen hebben een algemene vermindering van sommige symptomen gesuggereerd na dagelijkse consumptie van maca wortel. Deze studies suggereren dat maca wortel een balancerend hormonaal effect lijkt te hebben, hoewel zulke studies geen uitsluitsel geven en alleen een mogelijk verband suggereren.

Als je last hebt van de menopauze, moet je met je huisarts praten over mogelijke behandelingen en ondersteuning. Je kunt ook onze menopauze collectie bezoeken om a meer te weten te komen over producten die je bij je symptomen kunnen helpen.

Gebruik van maca wortel voor gewichtstoename

Wie het aantal calorieën in zijn dieet wil verhogen, kan ervoor kiezen maca poeder aan zijn maaltijden of shakes toe te voegen. De voedingssamenstelling van maca poeder kan helpen de cellen en spieren in je lichaam te ondersteunen. Er zijn ook een reeks proteïnepoeders en -snacks die je kunnen helpen om aan te komen, en voedingsmiddelen en dranken die aan je dieet kunnen worden toegevoegd om je doelen te ondersteunen.

Aanbevolen Artikelen